Gör din osmarta värmepump smart

Ja det går faktiskt att göra de flesta värmepumpar smarta – och samtidigt spara en hel del pengar genom att utnyttja de billigare eltimmarna. Här går vi igenom ett par olika metoder för att göra din värmepump smartare, såväl värmepumpar som fördelar värme med hjälp av vattenburen värme samt luftvärmepumpar.

Gör värmepumpar för vattenburna system smarta

Ngenic är ett svenska företag som skapat ett sätt att styra även riktigt gamla värmepumpar på ett smartare sätt. När man installerat det Ngenic Tune väljer du i deras app hur varmt du vill ha det, hur mycket den ska använda elpriset i sin algoritm när den värmer ditt hus och mycket mer.

Men hur funkar det?

Ngenic Tune simulerar utetemperaturen som används av din värmepump, på det sättet kan Ngenic säga till din värmepump när och om den ska producera värme. I systemet ingår en Gateway, en Styrdosa och en Trådlös innegivare. Om du idag bara använder en utegivare för att styra din värmepump kommer du snart att märka att du kommer hålla en jämnare innetemperatur med Ngenic.

Hur sparar det pengar?

Ngenic kan om du väljer det; ta hänsyn till elpriset (du kan välja till hur stor hänsyn den ska ta). Detta är för dig som använder spotpris/timpris. Genom att pausa de riktigt dyra timmarna och köra mer på de billigare kan Ngenic spara mycket pengar men ändå hålla en god komfort temperaturmässigt inomhus.

Gör din luftvärmepump smartare

En del luftvärmepumpar har smarta funktioner som gör att det går att styra dem via en app eller någon sorts ”cloud-tjänst”. Långt ifrån alla har det däremot. Sensibo är lösningen för dig. Sensibo Sky och Sensibo Air är två enheter som kan styra din luftvärmepump på ett smart sätt.

Styrningen av din luftvärmepump sker genom IR-signaler; på samma sätt som fjärrkontrollen för din luftvärmepump. Med Sensibos produkter kan du schemalägga uppvärmningen på ett bra sätt och tillsammans med vissa elbolag kan du även ta hänsyn till elpriserna för att göra uppvärmningen ännu smartare.