Undvika att använda elpatronen?

När/om det blir riktigt kallt finns det en risk att berg-/jord-värmepumpen kommer använda den inbyggda elpatronen (de flesta sådana värmepumpar har en sådan). Den används när värmepumpen inte riktigt mäktar med att värma så mycket som behövs. De flesta värmepumpar är inte överdimensionerade så det är egentligen ett normalt beteende att elpatronen/spetsvärmen används ibland.

Varför används elpatronen ibland?

De flesta värmepumpar är inte överdimensionerade för den fastighet de sitter i. Det innebär att det kan komma köldknäppar där de inte riktigt hjälper till – det är då elpatronen, ibland kallad spetsvärme används. Då det oftast bara är under kortare perioder och vid exceptionell kyla så är det ofta onödigt att dimensionera värmepumpen för dessa få tillfällen.

Elpatronen/spetsvärmen används också ofta till varmvatten. I snitt så brukar fördelningen av elpatronen vara ungefär 50% för varmvatten och 50% för extra värme.

Kan man stänga av elpatronen?

På de flesta värmepumpar kan man i inställningarna stänga av elpatronen. På vissa värmepumpar kan du till och med välja mellan vilka tider den inte ska använda elpatronen. Många mixtrar med detta; inte minst nu när elpriserna kan vara skyhöga. Det finns dock experter som tycker det är fel väg att gå. (se tex. https://www.elinstallatoren.se/2021/04/ar-trott-pa-forstasigpaares-rad-att-stanga-av-elpatronen)

En värmepump som får jobba extra hårt utan elpatronen kan leda till andra problem så som förkortad livslängd. Luft/vattenvärmepumpar behöver dessutom en viss minimumtemperatur för att avfrostningen ska fungera.

Håll koll på elpatronsanvändningen

På din värmepump finns det säkerligen något sätt att se hur mycket elpatronen används. Ibland får man leta sig djupare i menyerna – men oftast finns instruktioner i din instruktionsbok. Ibland är statistiken ganska torftig och anger bara hur många timmar elpatronen har använts sedan värmepumpens start. Så det kan vara en god sak att skriva ner antal timmar en gång i veckan eller månaden om du själv vill hålla lite bättre koll över denna förbrukning.

Har du någon form av liveövervakning av elförbrukningen kan du lära dig att känna igen mönster hur din värmepump arbetar och även relativt enkelt kunna se när elpatronen kickar in.

Optimera värmepumpen för minimal användning av elpatron

Givetvis är det bra att hålla sin värmepump servad och optimerad till max för att minimera användningen av elpatronen. Det finns flera forum; ofta med nischade sektioner för respektive värmepumpstillverkare. Här kan man utbyta idéer och tips för att optimera sin värmepump på bästa sätt.