Luft-luftvärmepump

En luftvärmepump är den billigaste formen av luftvärmepump att installera. De finns i olika prisklasser och kräver inget större ingrepp på din tomt. Det finns flera saker att tänka på när du funderar på en luft-luftvärmepump och här går vi igenom det mesta.

En luft-luftvärmepump är ett bra alternativ för dig som inte har ett vattenburet system – eller för dig som vill komplettera ett redan befintligt värmesystem. En luft-luftvärmepump producerar bara värme och består av en utedel och en innedel (vissa luftluft-värmepumpar man ha flera innedelar till, eller flera utedelar). Utedelen hämtar energi från luften utomhus och innedelen blåser in varmluften som man har utvunnit. Hur effektiv en luft-luftvärmepump är för dig beror på storleken på din bostad samt hur din planlösning ser ut. Då inloppet av värme är från en specifik källa så är det mest effektivt i en öppen planlösning eller en mindre bostad; till exempel ett fritidshus eller garage. En luft-luftvärmepump kan med en liten investering snabbt sänka dina kostnader om du i dagsläget har direktverkande el. 

Hur effektiv är en luft-luftvärmepump?

Effektiviteten varierar beroende på vilken temperatur det är utomhus. Tyvärr så blir luft-luftvärmepumpar generellt mindre effektiva ju kallare det är utomhus. Därför fungerar en luft-luftvärmpump bättre i de södra delarna av Sverige än de norra där det generellt är kallare.

Det COP-värde (hur många gånger energi man får ut av instoppad el-energi) brukar vara uppmätt med en temperatur på 7 grader utomhus. En luft-luftvärmepump brukar fungera till ungefär -20 grader, men det finns modeller som klarar lägre temperaturer. De brukar dock bli mindre effektiva. En del luft-luftvärmepumpar stänger helt enkelt ner sig själva när det blir 20 grader eller kallare ute. Kontrollera hur det är med just din luft-luftvärmepump innan du gör ett köp. När temperaturen når ner till minus 20 grader så brukar COP-värdet på en luft-luftvärmepump vara runt 1. Det vill säga du får inte ut mer energi från luftvärmepumpen än du stoppar in. Vid ännu lägre temperatur kan den stängas av och därmed inte alls fungera som en värmekälla.

Luft-luftvärmepumpen behöver hjälp

Man brukar sätta in en luft-luftvärmepump för att komplettera en redan befintlig värmekälla. Det kan till exempel vara direktverkande el eller kaminer. Hur långt det räcker med enbart en luft-luftvärmepump för just ditt hus är svår att avgöra i förväg, det gäller att testa sig fram lite.

Tänk på decibelen!

Något som kan variera ganska mycket mellan olika värmepumpar är hur högljudda de är. Det är främst innedelen som kommer påverka dig mest. Är innedelen placerad så du riskerar att höra den under natten är detta såklart ännu viktigare. De flesta moderna luft-luftvärmepumpar är dock väldigt tysta, men är du ljudkänslig så är detta något du bör kolla upp innan ditt köp. För bästa effekt och värmespridning så är en stort luftflöde som möjligt att föredra. Därför är lägsta decibel på låg hastighet inte så intressant utan mer hur den låter när fläkten går snabbare.