Spara pengar genom schemalägga varmvatten i din värmepump

Många värmepumpar (vattenbaserade system) har möjlighet att schemalägga varmvattenberedningen på olika sätt. Jag lusläste manualen till min över 20 år gamla IVT-bergvärmepump och hittade inställningar för att schemalägga varmvattenuppvärmningen till vissa dagar och/eller tider på dygnet. Jag kunde med några enkla inställningar välj att varmvattnet bara skulle värmas mellan 00.00 – 06.00 varje dygn då det vanligtvis är mycket lägre elpriser. Nu återstår det att se om varmvattnet räcker under dagen. 🥶

Schemalägg varmvattenberedningen

Är du osäker på om du kan bestämma när din värmepump värmer varmvatten? Vanligtvis körs uppvärmning mer eller mindre direkt efter man gjort slut på en större mängd; till exempel efter en dusch. Men visst vore det bra om den kunde vänta med uppvärmning av vattnet efter 20-duschen när elpriset är 600 öre / kWh några timmar?

En förutsättning är spotpris/timpris

Även om du har en äldre värmepump kan det finnas möjlighet att schemalägga varmvattenberedningen. En förutsättning för att det ska vara lönt att schemalägga till ”billiga” eltimmar är såklart att du har ett elavtal med spotpris; också kallat timpris. Om du har ett ”rörligt elpris” varierar ditt elpris per kWh per månad, men är ett snittpris som inte bara gäller dig. Har du ett bundet fast elpris spelar det inte heller någon roll när du nyttjar elen som mest.

Nu är spotpris/timpris vanligt, speciellt när vi har elpriser som fluktuerar mycket varje dygn. För cirka 20 år sedan kunde man också ha olika eltariffer. De som utnyttjade detta hade då en speciell dosa i sitt hem som räknade hur mycket el man förbrukade på de olika tidstarifferna. Ibland man man se sådana sitta kvar i ett äldre elskåp. Idag mäts dock elpriset per timma direkt i elmätaren.

Moderna värmepumpar med smart styrning

Riktigt moderna värmepumpar kan ibland ha en app där du kan styra funktioner så som varmvattenberedningen. Det finns även värmepumpar som automatiskt kan styra varmvattenuppvärmningen baserat på aktuellt elpris. Har du en så pass modern värmepump? Grattis! Då kan du med ett elavtal med timpris verkligen maximera din besparing.